A biomimikri, azaz a természet által ihletett találmányok és felfedezések a tudomány és technika egyik legnagyobb lehetőségét jelenti napjainkban.

A természet 3,8 milliárd éve működik fenntarthatóan! Gyakorlatilag mindenre van „kidolgozott technológiája”, amit elleshetünk és alkalmazhatunk az emberiség fenntartható életéhez.

A BioLearn projekt keretében kidolgozott oktatóanyag a biomimikri (természet által ihletett találmányok) világába kalauzol el bennünket. Elsősorban 12 és 16 év közötti diákok és pedagógusaik számára kínál sok gyakorlatot is tartalmazó oktatási modulokat, amiket természettudományok, tervezés, művészetek és matematika oktatás során próbálhatnak ki. A modulok ötleteit, egyes foglalkozásokat a fiatalabb és az idősebb korosztályok számára is lehet adaptálni.

Biomimikri

A fenntarthatóságot is szem előtt tartó tervezési módszer, ami a természettől kölcsönöz ötleteket. Több tudományterület – mint pl. a biológia, kémia, fizika, matematika, tervezés vagy technológia – eredményeit és módszereit is felhasználja. A biomimikri azonban több mint egyszerű tervezési módszer, ezért többek között az oktatás is kiválóan tudja alkalmazni.

Bővebben

Előadás a biomimikriről

Magyarázat az előadáshoz

BioLearn projekt

Az Erasmus+ projekt célja a biomimikri gondolkodás és módszer oktatásba való beemelése: tehát a fenntartható megoldások eltanulása a természettől annak megfigyelésével és az ellesett ötletek alkalmazásával.

Bővebben

STE(A)M oktatás

Olyan oktatási módszer, ami a természettudományokat, technológiát, mérnöki tudományokat, művészeteket és a matematikát kiindulási pontként használja, a diákokat pedig kutatásra, párbeszédre és kritikai gondolkodásra ösztönzi.

Bővebben

Oktatóanyag

Az oktatóanyag a Creative Commons Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható: Azt kérjük, hogy a felhasználók tüntessék fel a projekt nevét és kereskedelmi célra ne használják.

Útmutató

A BioLearn oktatóanyag célja, hogy segítségével a 12-16 éves diákok (és tanáraik) felfedezhessék a biomimikri világát. Azt ajánljuk, hogy az ismerkedést a bevezető modulokkal kezdjék, ezek feldolgozásával megismerhetik a biomimikri 9 alapelvét, valamint az alapvető módszereket. Ezt követően változatos sorrendben haladhatnak, a diákok érdeklődésének, az adott tantárgy és szakterület, valamint a rendelkezésre álló időkeret függvényében.

Bővebben

Modulok felépítése

Gyakrabban használt dokumentumok:

Biomimikri alapelvei lap

Értékelő kerék

Biomimikri tervezési spirál

Szószedet

Bevezető modulok

A biomimikri 9 alapelve (HU)

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

A modulban található foglalkozások a biomimikri 9 alapelvének bevezetésül szolgálnak. Ezek az alapelvek nagyon lényegesek a biomimikri gondolkodásban, így az összes többi modulban is.

Modulok

Csodálatos élőlények (NL)

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

A természettől való tanulás – vagyis hogyan foglalkozzunk egy kihívással vagy lehetőséggel – , azzal kezdődik, hogy feltesszük a kérdést: “Hogyan kezel a természet a természet egy hasonló problémát?” Ez a bevezető modul azokra az alapvető készségekre/ismeretekre fókuszál, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy képesek legyünk tanulni a természettől.

Kulcsszavak: Kutatás, kérdésfeltevés, biológia, természet

Csodálatos élőlények modul letöltése

Csodálatos élőlények diákoldalak

Termékeket bemutató modulok

Csomagolás (NL)

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

Ahogy az ételeink és sok egyéb termékünk, úgy minden élőlény is be van csomagolva: ilyenek a bőrünk, a rák páncélja, a banánhéj, a kagylóhéj, a kókusz kérge, az ananász (mag csomag). Minden sejtnek a testünkben megvan a saját csomagolása. Hogyan segíthetnek a természetből vett ötletek a bonyolultabb csomagolási kihívások megoldásában?

Kulcsszavak: csomagolás, biológia, védelem, kommunikáció, (újra)tervezés

Csomagolás modul letöltése

Csomagolás diákoldalak

Épületek (HU)

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

Menedék, meleg, védelem (sok egyéb mellett) – ezeket a funkciókat keressük az épületeinkben. A modul során a diákok hasonló funkciókat keresnek a természetben és azt kutatják, hogy a természet „tudását” hogyan használhatjuk fel egy épület tervezésénél.

Kulcsszavak: épület, fenntarthatóság, alapanyag, forma, energia, víz

Épületek modul letöltése

Épületek diákoldalak

Természetes gazdaság (UK)

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

A természet mindent helyi alapanyagok felhasználásával, általában környezeti hőmérsékleten és normál nyomáson állít elő. Amikor valami már nem használható, biológiailag alkotóelemeire bomlik. Az emberek másképp működnek. Bányákat ásnak, sokszor magas hőmérsékletet és nyomást alkalmaznak a termékek előállításához. A termékeket használat után nem könnyű újrahasznosítani, ezért eldobják őket. Azt is mondhatjuk, hogy a természet körkörös gazdaságot működtet, míg az emberek lineárist. A modul során felfedezzük, hogyan tanulhatjuk meg a természettől a termékek fenntartható előállítását.

Kulcsszavak: bio-előállítás (biofabrication); körforgásos gazdaság; gombafonal (micélium)

Természetes gazdaság modul letöltése

Természetes gazdaság diákoldalak

Előadás:

Körforgásos gazdaság

Folyamatokat bemutató modulok

Városi park vízgazdálkodása (NL)

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

A vízgazdálkodással kapcsolatos kihívások egyre nagyobbak: egyes helyeken az aszály okoz gondot, máshol árvízzel küzdenek. A tiszta ivóvízhez jutás is egyre több helyen okoz nehézséget.

Ebben a modulban a diákok tudatosítják ezeket a kihívásokat, majd utánajárnak, hogy a természet hogyan bánik a vízzel, és ennek alapján milyen megoldások lehetségesek. A modult közös feladat zárja: egy városi park megtervezése.

Kulcsszavak: vízgazdálkodás, városi park, tervezés, víztisztítás

Városi park vízgazdálkodása modul letöltése

Városi park vízgazdálkodása diákoldalak

Egészség a természettől (SK)

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

Sokat tanulhatunk a természettől arról, hogyan tartsuk magunkat egészségesen, felfedezve, hogyan maradnak a természetben egészségesek az élőlények

A diákok megismerik, mit tanít a természet nekünk az egészségről és a jóllétről. Felfedezik a természet által használt különböző stratégiákat, saját kutatást végeznek, és – segítségül hívva a biomimikri módszerét – újra gondolják, hogyan tud a természet egészségesen tartani bennünket.

Kulcsszavak: evolúció, állatok öngyógyítása/zoofarmakognózia, természet által ihletett gyógyír, hatóanyag

Egészség a természettől modul letöltése

Egészség a természettől diákoldalak

Előadás:

Egészség a természet segítségével

Hogyan védik magukat a növények a természetben? (SK)

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

Az életben maradásunkhoz és ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, meg kell védeni a környezetünket, a testünket és az élelmiszerünket (és terményeinket) a károsításoktól. Hogyan tehetjük mindezt úgy, hogy közben ne ártsunk más élőlényeknek a bolygón? Ebben a modulban a diákok a természet által ihletett növényvédelmet ismerik meg.

Kulcsszavak: kártevő és természetes ellenség, biológiai növényvédelem, biológiai sokféleség (biodiverzitás), tápláléklánc

Hogyan védik magukat a növények a természetben? modul letöltése

Hogyan védik meg magukat a növények a természetben? diákoldalak

Rendszereket bemutató modulok

Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz (CZ)

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

A modulban a diákok kísérleteket végeznek annak megfigyelésére, hogy a természet hogyan véd a túlmelegedéstől és hogyan lehet megőrizni a vizet.

Minden kísérletnek az a lényege, hogy a diákok megértsék, hogyan reagál a természet a különböző jelenségekre, és hogyan vehetjük ennek hasznát a klímaváltozás mérséklésében. Azt is megtanulják, hogy ezek az események kapcsolódnak egymáshoz és rendszerként kell rájuk tekinteni.

Kulcsszavak: párologtatás, albedó, vízmegtartás, növények hőelvonó képessége, kísérletek tervezése, alkalmazkodás a klímaváltozáshoz

Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz modul letöltése

Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz diákoldalak

Előadások:

Albedó

A növények párologtatása

A növények hőelvonó képessége

Vízvisszatartás a talajban

Vízvisszatartás a tájban

Táblázat:

Albedó táblázat

Közösségi problémamegoldás a természet segítségével (CZ)

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

A modul a fenntarthatóság és az együttműködés témáival foglalkozik, analógiát keresve ezekre a természet világából. A tananyag a „hős útja” (hero’s journey) tanulási modellen alapul, amelyben a diákok egy problémával, akadállyal szembesülnek, és megtanulják, hogyan kerekedjenek felül ezen.

Kulcsszavak: megfigyelési képességek, analogikus gondolkodás, kritikus gondolkodás, probléma-központú döntéshozatal

Közösségi problémamegoldás modul letöltése

Kísérletek

Napelem készítése növényi festékből

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

A fotovillamos elemek, vagy, ahogy hétköznapi nyelven nevezzük, napelemek, elektromosságot állítanak elő a fényből. A leginkább elterjedtek a szilícium alapú napelemek. Ezek egyik lehetséges alternatívája a festék-alapú napelem. Ebben a kísérletben fekete ribizli vagy málnalevet használunk egyszerű növényi festék alapú napelem elkészítéséhez.

Napelem készítése kísérlet letöltése

Építőanyag bányászat nélkül

Korosztály: 12-16 évesek

Összefoglalás:

Ebben a kísérletben a diákok tengervízből és szén-dioxidból állítanak elő kalcium-karbonátot (a cement alapanyagát), utánozva a korallok élettani folyamatait. A példán alapuló eljárás elősegítheti nagyüzemi szinten is a fenntarthatóbb betongyártást..

Építőanyag bányászat nélkül kísérlet letöltése

Tanuljunk a természettől! Továbbképzés a biomimikri oktatásban való alkalmazásáról

Az képzési anyag a Creative Commons Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható: Azt kérjük, hogy a felhasználók tüntessék fel a projekt nevét és kereskedelmi célra ne használják.

A biomimikriről, BioLearn modulokról és az oktatásban való alkalmazásról szól 30 órás akkreditált továbbképzésünk. A képzést szívesen megtartjuk pedagógusok számára, keresse a „kapcsolat” résznél a Magosfa Alapítvány elérhetőségeit.

A továbbképzés háttéranyaga elsősorban a képzőknek készült, de ajánljuk mindazoknak, akik szívesen elmélyülnének a témában.

BioLearn képzés tematika

BioLearn képzés háttéranyag

Kapcsolat

Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány (http://www.magosfa.hu/)

Facebook: Magosfa Alapítvány

E-mail: magosfa@magosfa.hu

Telefon: +36 20 984 3946

BioLearn: Tanuljunk a természettől – biomimikri az oktatásban