BioLearn projekt

A BioLearn projekt (Learning from Nature – Biomimicry in Education; 2018-1-HU01-KA201-047807 sz. Erasmus+ köznevelési stratégiai partnerség) 2018. szeptember 1-én kezdődött és 2021. augusztus 31-ig tart.

Partnereink:

The Center for Learning with Nature – U.S.A.

Stichting biomimicryNL (BNL) – Hollandia

Wild Awake – Nagy Britannia

Centrum environmentálnych aktivit – Szlovákia

SEVER – Csehország

Mint a nevükből is látszik, az első két partner szakértő a témában, tőlük tudtunk a legtöbbet tanulni.

A projekt célkitűzései és megvalósulása:

A három év során az amerikai és a holland partnerek oktatóanyagaiból kiindulva dolgoztunk ki oktatóanyagot (modulokat) elsősorban a 12-16 éves korosztály számára. Minden európai partner legalább két modult készített, amerikai szakértőnk pedig folyamatos segítséget nyújtott a kidolgozás során. Az általános, „európai” oktatóanyag összesen több mint 300 oldal terjedelmű, ebből minden európai partner legalább200 oldalnyit fordított le és adaptált a saját országa igényei szerint.

A magyar oldalon a moduloknál feltüntetjük az egyes modulok eredeti kidolgozójának országát is. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a témaválasztást és annak kidolgozását is befolyásolta, hogy melyik partner mit tartott különösen fontosnak.

Az eredeti tervek szerint minden modult szerettünk volna kipróbálni mielőtt véglegesítjük és felkerül a honlapra, de a COVID 19 járvány közbeszólt és ez a tervünk nem sikerült. A szerzők folyamatosan konzultáltak pedagógusokkal, de szívesen veszünk visszajelzéseket a kipróbálást követően a kapcsolatnál vagy a magyar főoldal alján feltüntetett magyar elérhetőségeken.

A projekt részeként 2020. február 22- 25. között tanulmányúton vettünk részt a hollandiai Wijk aan Zee-ben. A tanulmányúton a partnerszervezetek 2-2 képviselőjén kívül az európai partnerországokból 5-5 pedagógus illetve környezeti nevelő vett részt. A tanulmányút során megtapasztalhattuk, hogy Hollandiában a biomimikrit mind az oktatás, mind az ipar és a szolgáltatások területén széleskörűen alkalmazzák. Fantasztikus szakértők tartottak nekünk előadásokat, oktatóközpontokat és üzemeket tudunk meglátogatni. A tanulmányútról itt találhatunk angol nyelvű összefoglalót.

A projekt során minden európai partner 30 fő részére tart pedagógus-továbbképzést. Ennek anyagát közösen dolgoztuk ki, majd minden partner a saját országa igényei és szabályozása szerint alkalmazta. Magyarországon 30 órás pedagógus-továbbképzésként akkreditáltattuk, az innen letölthető tematika szerint.

2021 őszére tervezünk egy konferenciát, ahol reméljük már személyesen találkozhatunk az érdeklődőkkel.