A biomimikri, azaz a természet által ihletett találmányok és felfedezések a tudomány és technika egyik legnagyobb lehetőségét jelenti napjainkban. A mesterséges intelligencia napjainkban zajló forradalma, a gén- és immunterápia, az anyagtudomány és még sok minden más a természettől ellesett ötleteken és biológiai témájú kutatásokon alapszik. Az eredményeket pedig a számítástechnikában, az orvostudományban vagy a termékek előállításánál alkalmazzák. A biomimikri segítségével azt is megtanulhatjuk, hogy a természet hogyan működik fenntarthatóan – ha ezt sikerülne ellesni, nagy lépést jelentene a fenntarthatóság irányába.

MA_transparent_logo

A BioLearn projekt 2018. szeptember 1-én kezdődött és 2021. augusztus 31-ig tart.

A projekt célja a biomimikri oktatásba való beemelése. Mivel több tantárgyhoz is kapcsolódik, a STEM és a STEAM oktatás során is jó szolgálatot tehet.

(STEM: Science-Technology-Engineering-Mathematics + Arts, azaz természettudományok-technika-mérnöki tudományok-matematika + művészetek)

Partnereink:

  1. The Center for Learning with Nature (LWN) – U.S.A.
  2. Stichting biomimicryNL (BNL) – Hollandia
  3. Wild Awake – Nagy Britannia
  4. Centrum environmentálnych aktivit – Szlovákia
  5. SEVER – Csehország

Mint a nevükből is látszik, az első két partner szakértő a témában, tőlük tudunk a legtöbbet tanulni.

A három év során oktatóanyagokat adaptálunk a meglévő amerikai és holland anyagokból, illetve új modulokat dolgozunk ki a 12-16 éves korosztály számára, melyeket kipróbálunk néhány általános és középiskolában; a pedagógusok részére képzési anyagot dolgozunk ki és ez alapján két képzést tartunk összesen 30 pedagógus részér (az oktatóanyagra építve), hogy a kész tananyagokat hatékonyan tudják majd használni a magyarországi oktatásban. Mindeközben tanulmányútra megyünk Hollandiába a projektben részvevő öt tanárral, hogy néhány ottani működő megvalósulást megnézzünk. A projekt végén pedig egy nemzeti konferenciát tartunk tanároknak, döntéshozóknak, oktatási szakembereknek, hogy az eredményeket bemutassuk.

Letöltés vagy nézet modulok

modul 1

Kapcsolat

Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány (http://www.magosfa.hu/)

Facebook: Magosfa Alapítvány

E-mail: magosfa@magosfa.hu

Telefon: +36 20 984 3946

BioLearn: Tanuljunk a természettől – biomimikri az oktatásban