Voor de transitie naar een duurzame samenleving en een circulaire economie is de hele samenleving aan zet. Bedrijven, overheden en wetenschap moeten aan de bak want afwenden op de nieuwe generatie is te gemakkelijk. Wel willen we investeren in het ontwikkelen van nieuwe, 21ste century skills bij jongeren. Wat ons betreft maken jongeren nog veel te weinig kennis met innovatieve technieken coole methodes om duurzame ontwerpen te maken.

logo stichting Biomimicry

Op de natuur geïnspireerd onderwijs voor 12 – 16 jarige. Dat is waar BioLearn over gaat. In het project hebben we een groot aantal modules ontwikkeld die jou als docenten helpen bij onderwijs in o.a. de STEM vakken. Alle modules zijn ontwikkeld, uitgetest en weer aangepast.

Inspirerend & innovatief

‘BioLearn’ in najaar 2018 gestart. Het is een vierjarig project dat vanuit het EU fonds Erasmus+ wordt gefinancierd en gericht is op het door ontwikkelen van lesmateriaal voor 12 – 16 jarigen en trainen van docenten en educatief medewerkers op het gebruik van het materiaal. Partners in dit project zijn afkomstig uit Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Engeland. Ons materiaal vormt één van de bouwstenen van het nieuw te ontwikkelen materiaal. Naast materiaal zal een (project) website ontwikkeld worden en er zal een internationale trainingssessie in NL zijn in 2020.

DSC01928
_DSC0582 copie

Introductie modules

Principes van de natuur

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags: nature, butterfly, bees, something else, etc.
Vakken: biologie & scheikunde

Download volgt nog

Meesterlijke Modellen

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags: natuur, vlinder, vogel, boom,
Vakken: met name biologie,

Download

 

Modules over product ontwerp

Water Dragen

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags:
Courses:

Download de engelse versie

Bouwen als de natuur

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags: bouwen, natuur, biologie, biobased.
Courses: biologie, natuurkunde, bouwkunde

Download volgt nog

Verpakking

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags: verpakkingen, afval, ontwerp
Vakken: biologie, natuurkunde

Download

Watermanagement in het stadspark

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags: water, ruimtelijke inrichting, stad
Vakken: biologie, scheikunde, aardrijkskunde.

Download

Modules over gezond leven

Van nature gezond

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags:
Vakken:

Download volgt nog

Natuurlijke landbouw

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags:
Vakken:

Download volgt nog

Contact

BiomimicryNL
www.biomimicrynl.org

Bowine Wijffels
bowine@biomimicrynl.org

Introductie filmpje 'Op reis met Pablo'.

Leren van de natuur - ofwel Biomimicry - waar gaat dat eigenlijk over? En wat kun je ermee op school? Studenten Ingrid en Tessa van de groene lerarenopleiding Aeres in Wageningen maakten er een leuk filmpje over. Samen met het lesmateriaal is dit een mooie introductie les voor de leerlingen (Brugklas en VMBO).

Klik hier voor het introductiefilmpje 'Op reis met Pablo'

 

En hier vind je het werkblad voor leerlingen; leerling werkblad op reis met Pablo

Pablo

Docententraining

Om kennis te maken met onze benadering en te leren werken met de module van BioLearn, organiseren we een aantal docenten trainingen, het gaat om open inschrijftrainingen (voor dit voorjaar geannuleerd) en op maat trainingen bij jullie op school.  Nieuwsgierig? Mail dan Saskia@biomimicrynl.org

De trainingen zijn vakoverstijgend voor alle relevante vakken en gericht op met name de onderbouw.

Dit deel van BioLearn is mede mogelijk gemaakt voor het NME fonds. Heel fijn dat we meer kunnen om scholen te ondersteunen in het werkelijk toepassen van BioLearn.

 

Powerpoints downloaden of bekijken

Introductie powerpoint 'Leren van de Natuur'

Ander lesmateriaal van BiomimicryNL

Voortgezet Onderwijs

Basisonderwijs

Onderzoek naar aansluiting op het curriculum

Hoe kan Biomimicry geïntegreerd worden in het curriculum van middelbare scholen in Nederland? Dat was de onderzoeksvraag waar Matthijs Roobeek (student Biologie Universiteit Utrecht) voor ons mee aan de slag ging. En de resultaten waren hoopgevend!

Het onderzoek laat zien dat Biomimicry de potentie heeft om te helpen bij de vernieuwing van het middelbaar onderwijs in Nederland. Matthijs interviewde docenten en NME-medewerkers om een beeld te krijgen van wat er in het huidige onderwijs ontbreekt en hoe Biomimicry hier op in kan spelen. Ook testte hij voor Stichting BiomimicryNL een aantal nieuwe lesmodules om de meerwaarde van te onderzoeken.
We kunnen concluderen dat Biomimicry een goede brug vormt naar nieuw onderwijs; het maakt leerlingen enthousiast en het onderwerp leent zich goed voor vakoverstijgende en interdisciplinaire projecten.

 

Op basis van zijn onderzoek had Matthijs ook nog een aantal adviezen aan ons:
1. Wees voorzichtig met het gebruiken van de term ‘biomimicry’ bij de eerste introductie. Docenten kennen het begrip niet en zoeken daarom niet naar ‘biomimicry’ als ze op zoek zijn naar leuk lesmateriaal. Gebruik daarom andere termen als ‘bio inspired’ of ‘leren van de natuur’ in titels en benoem ‘biomimicry’ pas later in het lesmateriaal.
2. Speel in op de 21st century skills (o.a. samenwerken, kritisch denken, creativiteit) en zorg ervoor dat deze skills zoveel mogelijk worden geïntegreerd in lesmateriaal. Dat biedt meerwaarde op andere lesmaterialen.
3. Niet alleen de leerling, maar ook de leraar moet stap voor stap worden meegenomen in het onderwerp, zorgt dus voor een goede (aparte) en uitgebreide lerarenhandleiding.
4. Zorg ervoor dat de onderwerpen in het lesmateriaal een sterke link heeft met maatschappelijk relevante thema’s. Dit hoeft niet moeilijk te zijn aangezien biomimicry toepassingen een hele goed benadering bieden voor hedendaagse problemen en de onderwerpen van het huidige lesmateriaal (de Biomimicry Challenges) goed inspelen op actuele thema’s.
5. Laat zien dat biomimicry een leuke manier is voor leerlingen om met een positieve blik te werken aan duurzaamheid!

Matthijs Roobeek deed zijn onderzoek in het kader van zijn masters ‘bio-inspired innovation’ aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoeksrapport is hier te lezen

 How Biomimicry can be integrated in the Dutch curriculum