Wat ons betreft maken jongeren nog veel te weinig kennis met innovatieve technieken en coole methodes om duurzame ontwerpen te maken.

Werken aan een duurzame samenleving doen we samen en we willen dat graag op een positieve manier doen. Bio-geïnspireerd leren is kijken naar dat wel kan en dat toepassen op hedendaagse uitdagingen op het gebied van bouwen, energie, gezondheid en verpakkingen. Met BioLearn investeer je in het ontwikkelen van 21ste century skills bij jouw leerlingen.

logo stichting Biomimicry

Leren van de natuur

Op de natuur geïnspireerd onderwijs voor 12 – 16 jarige. Dat is waar BioLearn over gaat. Het project omvat lesmateriaal die jou als docent helpt bij onderwijs in de STEM vakken (natuur, techniek, biologie, scheikunde en wiskunde) . Alle modules zijn samen met docenten uitgetest en waar nodig aangepast. Waarom zou je aan de slag gaan met Biolearn? Kijk hieronder naar een korte introductie van het project.

Het materiaal is tussen 2018 en 2021 ontwikkeld met financiering vanuit het EU fonds Erasmus+. Als het materialen die je op deze pagina vindt is vanuit een internationale groep professionals ontwikkeld en uitgetest. De partners zijn afkomstig uit Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Engeland. Het Nederlandse team heeft zowel de modules als het achtergrond materiaal aangepast aan de eisen van het Nederlandse onderwijs. Ook zijn er trainingen voor docenten ontwikkeld waardoor je als docent beter en gemakkelijker met het materiaal aan de slag kunt.

Hieronder vind je de modules en een introductiefilmpje gemaakt door studenten van Aeres hogeschool in Wageningen. Elke modules is een complete set met achtergrondinformatie en leerlingenmateriaal. Voor docenten hebben we nog een aantal filmpjes op deze pagina en informatie over de aansluiting bij de het curriculum.

Introductie filmpje 

Leren van de natuur (ofwel Biomimicry). Waar gaat dat eigenlijk over? En wat kun je ermee op school? Studenten Ingrid en Tessa van de groene lerarenopleiding Aeres in Wageningen maakten er een leuk filmpje over. Samen met het lesmateriaal is dit een mooie introductie les voor de leerlingen (Brugklas en VMBO).

Hieronder een introductiefilmpje op het onderwerp 'Biomimicry' waar je in dit project veel over leert.

En hier vind je het werkblad voor leerlingen; Werkblad op reis met Pablo

Introductie modules

9 principes van de natuur

Leeftijd: 12-16
Uren:
Aantal lessen:
Tags:
Vakken: biologie, aardrijkskunde & scheikunde

Naar de introductie module

Meesterlijke Modellen

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags: leren observeren, associëren, brainstormen, samenwerken
Vakken: met name biologie

Download

 

Modules over product ontwerp

Water Dragen

Leeftijd: 12-16
Uren: 3
Aantal lessen: 2,5
Tags: plastic, fles, biologisch afbreekbaar, water opslaan
Vakken: biologie, scheikunde, ontwerp, technologie & techniek

Download

Bouwen als de natuur

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags: bouwen, natuur, biologie, biobased.
Courses: biologie, natuurkunde, bouwkunde

Download volgt nog

Verpakking

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags: verpakkingen, afval, ontwerp
Vakken: biologie, natuurkunde

 

Download

Watermanagement in het stadspark

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags: water, ruimtelijke inrichting, stad
Vakken: biologie, scheikunde, aardrijkskunde.

Download

Modules over gezond leven

Van nature gezond

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags:
Vakken:

Download volgt nog

Natuurlijke landbouw

Leeftijd: 12-16
Uren: 2
Aantal lessen: 2
Tags:
Vakken:

Download volgt nog

Voor docenten

Wat is bio-geïnspireerd onderwijs eigenlijk? Zie hieronder voor een introductie op die boeiende nieuwe leergebied.

 

De filmpjes hierboven zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het NME fonds.

 

 

Training 

Voor docenten organiseren wij met enige regelmaat trainingen waar je kennis kunt maken met de materialen en kunt oefenen met het werken met de modules. De trainingen zijn vakoverstijgend voor alle relevante vakken en gericht op met name de onderbouw. Wilt u op school of in een groep een docententraining volgen? Laat het ons dan weten. Nieuwsgierig? Mail dan Saskia@biomimicrynl.org

Aansluiting curriculum

De modules sluiten zowel wat betreft inhoud als competenties aan bij de kerndoelen. Inhoudelijk komen met name de kerndoelen uit het domein mens en natuur in de modules terug. Wat betreft vaardigheden zijn ook de beoogde 21e century skills van het curriculum van de toekomst (curriculum.nu) meegenomen.

Accent van de modules

  • In de introductiemodules, ‘de 9 principes uit de natuur’, ligt het accent op inhoud. Leerlingen maken kennis met een aantal basisprincipes uit de natuur (biologie, natuurkunde en wat scheikunde.
  • In de introductiemodule ‘meesterlijke modellen’ trainen de leerlingen met observeren en vragen stellen, dus ligt het accent op onderzoeksvaardigheden.
  • In de modules ‘water dragen’ en ‘verpakkingen’ zijn leerlingen met name gericht op onderzoekend & ontwerpend leren.
  • De modules ‘watermanagement in het stadspark’, ‘bouwen als de natuur’ en ‘van nature gezond’ zijn met name gericht op interdisciplinair werken.

Onderzoek

Hoe kan BioLearn geïntegreerd worden in het curriculum van middelbare scholen in Nederland? Dat was de onderzoeksvraag waar Matthijs Roobeek (student Biologie Universiteit Utrecht) voor ons mee aan de slag ging.

Uit het onderzoeken kunnen we concluderen dat Biomimicry een goede brug vormt naar nieuw onderwijs; het maakt leerlingen enthousiast en het onderwerp leent zich goed voor vakoverstijgende en interdisciplinaire projecten. De aanbevelingen uit het onderzoek hebben we overgenomen.

 Download het rapport

Contact

BiomimicryNL
www.biomimicrynl.org

Saskia van den Muijsenberg
saskia@biomimicrynl.org